Învaţă să pui cele mai bune murături! Reţeta este foarte simplă, iar gustul legumelor e perfect

A venit sezonul în care gospodinele muncesc de zor pentru a umple cămara cu bunătăţi, aşa că îţi prezentăm o reţetă de murături.

Ai nevoie de: ardei kapia, țelină, morcovi, gogonele, castraveți, conopidă, usturoi, hrean, varză albă, varză roșie, ardei iute, frunze de mărar, vișin, țelină, o crenguţă de cimbru, foi de dafin, boabe de muștar, piper boabe şi sare grunjoasă.

Loading...

MOD DE PREPARARE: Conopida se desface în bucheţele, morcovul se taie în rondele, varza de toamnă se taie în patru, hreanul curățat se despică în 2 sau în 4, depinde de cât de mare este rădăcina, țelina se curăță și se taie în felii groase, pepenii roșii se spală bine, ardeii kapia se curăță și se taie în două, castraveții se spală bine, iar cățeii de usturoi se curăță și se taie în două.

Apoi se face zeama propriu-zisă: la 1 l de apă se pune o lingură de sare neiodată grunjoasă, piper boabe, foi de dafin, frunze de țelină, frunze de vișin, mărar și cimbru uscat. Pentru orientare, în funcţie de vasul folosit, cam jumătate din cantitatea lui se pune apă. Pentru siguranţă adăugaţi un litru de apă în plus. De exemplu, pentru un butoi de 80 de litri se fac 41 de litri de zeamă.

Toate acestea se pun la foc, din momentul în care fierb se lasă să clocotească 5 minute, apoi se lasă să se domolească 5 minute și apoi se răstoarnă peste toate legumele clădite în butoi. La sfârșit se pun și boabe de muștar.

Se ține butoiul în bucătărie timp de 10 zile, la cald, ca să înceapă fermentarea. Dacă se dă imediat la rece, gogonelele nu vor mai fi bune, ci devin amărui.

Loading...